Trend čerstvosti
Kvalita potravin, a s ní spojená čerstvost, je nejdiskutovanějším tématem v oblasti výživy. Podle výsledků výzkumu agentury Research Plus provedeném v loňském roce nakupuje 50 % Evropanů potraviny čerstvé. Dále 30 % dotazovaných snížilo spotřebu mražených výrobků oproti předchozí době. Tento trend také přirozeně změnil způsob přípravy pokrmů: třetina z dotázaných uvedla, že 8 z 10 jídel vaří z čerstvých surovin. Tyto trendy kladou pochopitelně vysoké nároky na způsoby uchovávání potravin. Nekvalitní chladnička totiž připraví potraviny o svou prvotřídní jakost během velmi krátké chvíle.
Nejen správná teplota, ale i vlhkost rozhoduje
V každé potravině dochází k přirozeným rozkladným procesům, a tím se kazí. Tyto procesy jsou ovlivněny různými parametry. Teplota v chladničce by měla být maximálně 8°C, protože jen velmi málo mikroorganismů v potravinách je schopno růst při nízkých teplotách. Dalším velmi důležitým faktorem při kvalitním chlazení potravin je relativní vlhkost uvnitř chladničky. Ta byla v dřívějších dobách spíše opomíjena. Podle Technické zprávy o chlazení a uchovávání potravin vypracované v loňském roce Italskou asociací potravinářských technologií mají různé typy potravin různé nároky na vlhkost:
Kategorie potravin | Ideální vlhkost |
Mléčné výrobky | 70% – 80% |
Maso a ryby | 85% – 90% |
Ovoce a zelenina | 90% – 95% |
Příliš nízká míra vlhkosti může způsobit vyschnutí a ztrátu hmotnosti čerstvých potravin, ztrátu nutričních složek, jako je vitamín C nebo změnu barvy a textury. Naopak příliš vysoká vlhkost vede ke kondenzaci (což ovlivňuje výkon chladničky) a k rychlejšímu nárůstu bakterií a plísní.
DÉLETRVAJÍCÍ ČERSTVOST
Chladničky 6. SMYSL Fresh Control společnosti Whirlpool jsou nejnovějším vývojem v oblasti technologií chlazení, které uchovávají potraviny tak čerstvé, jako v den, kdy byly koupeny, a to až 4krát déle.
Průlomová technologie 6. SMYSL Fresh Control: udržuje vlhkost na úrovni 70 až 85 % v celém vnitřním prostoru chladničky, po jakémkoliv vychýlení obnoví správnou teplotu 5krát rychleji.
Ideální relativní vlhkost v chladničce, která respektuje požadavky výše uvedených potravin a současně udržuje riziko kondenzace a tvorby bakterií na minimu, je tedy průměrně 80 %. Přesně tuto vlhkost zaručuje chladnička Fresh Control s technologií 6. Smysl. Její vnitřní prostor je proto dokonale přizpůsoben požadavkům všech druhů potravin.
Chladnička zelené generace
Technologie Fresh Control zaručuje dokonale zvlhčené prostředí v celém vnitřním prostoru chladničky. Proto umožňuje uchovávat potraviny čerstvé až čtyřikrát déle – např. šunka bude čerstvá o 4 dny déle, sýr o 3 dny a hrušky si uchovají svoji čerstvost déle až o 17 dní. Díky technologii 6. smysl navíc obnovuje chladnička teplotu po otevření dvířek pětkrát rychleji než spotřebiče bez 6. smyslu. To vše při zachování šetrnosti k životnímu prostředí. Stejně jako další spotřebiče společnosti Whirlpool patří totiž chladnička Fresh Control s technologií 6. Smysl k řadě Green Generation. Nabízena je v energetické třídě A+ a A++.
6 zlatých pravidel skladování
- Udržujte vnitřní prostor chladničky včistotě, ale nepoužívejte abrazivní čistící prostředky
- Zabraňte přeplnění chladničky a neukládejte potraviny těsně kbočním stranám
- Počkejte, až teplé potraviny vychladnou a teprve potom je vložte do chladničky
- Uvařená jídla skladujte vuzavřených nádobách a odděleně od čerstvých potravin
- Před uložením do chladničky ovoce a zeleninu nemyjte
- Maso a ryby ukládejte vchladničce do jiné části než jsou mléčné výrobky
Zdroj foto: Pexels